Såg The Gambler

Jag skrev att jag skulle kolla på filmen The Gambler med Mark Wahlberg i huvudrollen. Det var mitt allra största misstag den här månaden. Fy fan vilken dålig film. Jag såg bara 40 minuter ungefär. Om fjärrkontrollen legat en meter närmare mig så hade det blivit 5 minuter. Den som skrev manuset till filmen kan aldrig någonsin ha spelat en hand blackjack i hela sitt liv. Förmodligen har personen aldrig satt sin fot inne i ett casino.

Det finns några grejer som jag verkligen hatar med The Gambler (varning för spoilers framöver förresten). Mark Wahlberg går in och spelar blackjack och är sjukt otrevlig mot alla dealers. Varför då? Om man ska beskriva en gambler som har spelproblem och spelar sjukt mycket, utgår man då ifrån att han omedelbart går omkring och är jävligt taskig mot de som anordnar spelen? Det är ett märkligt antagande.

Gå hem och lägg dig Marky Mark. The Gambler sög och det gör du också. 

Det andra jag inte gillar är att det är en löjlig kärleksaffär inbakat på ett väldigt krystat sätt i filmen. Det är som att de inte kunde göra en film om gambling utan var tvungen att försöka få till en story om en flamma som Wahlberg får upp ögonen för. Väldigt intetsägande.

Sedan så finns det maffiabossar som lånar ut pengar till Wahlberg som han spelar bort. I alla andra filmer skulle maffiabossarna blivit lite småarga. Inte i The Gambler. De är schyssta killar som lånar pengar utan säkerhet och inte bekymrar sig över en sen eller utebliven betalning. Skrämmande värre.

Men det absolut sämsta med filmen är att regissören, manusförfattaren eller någon annan inblandad i filmen förstår begreppet odds. De har verkligen ingen aning. Wahlberg satsar allt hela tiden och förlorar/vinner enorma summor. Vilken “gambler” går in och satsar allt man vunnit på rött eller drar kort i blackjack när man står på 18? Det är väl okej om man satsar en del. Men att satsa så mycket som möjligt till så dåliga odds man kan är inte trovärdigt. Tänk om jag som aldrig testat heroin skulle spela in en film om en heroin-beroende person. Då skulle jag inte filma huvudrollsinnehavaren med två kanyler i vardera tinning injicerande 3 deciliter heroin en gång i kvarten. Kanske skulle jag göra det på skämt men det vore ju ganska konstigt att göra en seriös film av det.

En snabbstudie i hur odds fungerar

Allt faller egentligen på att de som gjort filmen inte fattar hur odds fungerar. Det går inte att på ett trovärdigt sätt porträttera en gambler om man inte begriper odds. Odds är sannolikhetsgrader för olika scenarier. Om du till exempel följer ett tips där sannolikheten för att vinna är stor så kan du tryggt satsa mer pengar. Om sannolikheten att vinna är liten så kan du inte satsa lika mycket. I The Gambler så reflekteras det absolut ingenting över odds och det blir helt enkelt ingen bra spelfilm av det.